Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

Richard A. Knaak: A Fekete Karom
Ez az Ogre Titánok első kötete. Sajnos a magyar kiadásból kimaradt a Minotauruszháborúk-trilógia, így lesznek utalások, melyek egy kicsit nehezebben érthetők, de ennek ellenére érthető lesz a történet.
Richard az ogrék világát mutatja be, mely rendkívül érdekes lett. Amúgy is ezt a fajt erősen elhanyagolták a korábbi Sárkánydárda regények.

[spoiler]
Golgren, az ogre hadúr a minotauruszháborúkban emelkedett fel. Maga mögött tudhatja a rejtélyes Fekete Karom nevezetű ogre mágusokból álló szervezetet. A Fekete Karom célja, hogy visszahelyezze az ogrékat arra a szintre, ahol korábban az elfek felemelkedése előtt voltak. Nem is emlékszem már, hogy melyik Dragonlance regény utalt korábban a nemesogrékra, de már akkor érdekeltek volna a népükkel kapcsolatos részletek. Ebben a könyvben még nincs felfedve minden, de amit megtudtam az már nagyon tetszett. A Fekete Karom hatalma hihetetlen és a nemesogréké még annál is nagyobb. Golgren szintén egy új jövőt akar adni népének, mely méltó az ősökéhez. A félvér gyorsan emelkedik fel, ravasz, kíméletlen és rejtélyes. Főleg az elf rabszolgákkal kapcsolatos ígérete érdekes, vajon komolyan gondolta? Eleinte nem tetszett a karaktere, de fokozatosan megkedveltem. Idaria a másik rejtély. Önként lett Golgren rabszolgája csak, hogy kémkedjen a nerakaiaknak. Ez számomra felfoghatatlan, de egyben nagyon izgalmas, hogy nem kaptunk választ minden motivációjára. Stefan, a lovag. Szeretem a lovag karaktereket, így annak ellenére élveztem a szerepét, hogy az nem volt túl sok. Talán csak az ember-ogre szövetség lehetősége, ami nagyon izgalmas. Tyranos, a rejtélyes varázsló, aki Golgren szövetségese, de nem tagja a Fekete Karomnak. Szintén talány ez a figura. Varázsereje nagy segítség Golgrennek. A vízköpők csak a háttérben tevékenykednek, de hamar kiderül, hogy nem egységesek. Az az érdekes, hogy nem lehet tudni mit akarnak. A Fekete Karom titánnak elnevezett varázslói között megy a nagy kavarás és ármánykodás. Dauroth, Safrag és Hundjal is emlékezetes figurák.
[/spoiler]

Az első rész szépen felépített, lassan haladunk előre, de egyre érdekesebb a történet. A rejtélyek száma nő és nagyon érdekessé teszik a történetet és a karakterek egymáshoz fűződő viszonyát. Az akciók és az ármánykodások megfelelő összhangban vannak. Fordulatok inkább a kötet vége felé jönnek. Határozottan élveztem. Bekerült a kedvenceim közé Ötös.

 

Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

Richard A. Knaak: Tűzrózsa
Az Ogre titánok trilógia második része. A cselekmény ott folytatódik, ahol az előző kötet abbamaradt. A cselekmény nem volt végig olyan dinamikus, mint számítottam volna rá, de a konfliktust a kötet második felében sikerült elmélyíteni.

[spoiler] Az Ogre Titánok körében bekövetkezett hatalomváltás után Safrag mozgásba lendítette az eseményeket. A Tűzrózsa megszerzése körül bonyolódik a cselekmény egy része. A másik fontos rész: Golgren hatalmának elvesztése. Árulások tömkelegét láthatjuk. Sejthető, hogy a Titánok állnak a háttérben, de csak a végén kapunk erre megerősítést. Golgren hívei megpróbálnak helytállni, de az árulók ügyesebbek. Több váratlan fordulat is a cselszövőkhöz kötődik. A Wargroch-csal és a Khleeg-gel kapcsolatos történések kifejezetten megdöbbentettek. Golgren ellenségeinek előrenyomulása nem mindig volt érdekfeszítő. Golgren, Idaria és Safrag a Vipera völgyében haladnak a Tűzrózsa felé. Sirrion közbelépése tetszetős történeti elem. Sirrion a tűz és alkímia istenének ábrázolása, valahogy Weis és Hickman istenábrázolására emlékeztetett. Tyranos, Stefan és Rés, a vízköpő szintén izgalmas kalandokat éltek át. Tyranos továbbra is titokzatos, motivációi nem ismertek, csak halvány utalásokat kaptunk a múltjára, melyből számomra nem sok minden derült ki. Remélem a harmadik kötetben ez bővebb lesz. A Vízköpők Ura is belelendül a történet alakításába. Ő a legrejtélyesebb figurája a sztorinak. Ha minden igaz mindenkit kihasznál a manipulál. A Tűzrózsa a Titánok kezében sorsfordító lehet nem csak az ogrék, de talán egész Krynn számára. [/spoiler]

A könyv második felében már sokkal jobban élveztem a sztorit. A végkifejlet pedig érdekfeszítő és izgalmas befejezést sejtet. Ötös.

 

Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

Üdv!
Nem rég találtam rá a könyvekre, nagyon tetszenek, [***]
<Hozzászólás törölve! Felhasználó tiltva! >

 

Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

Hali!

Olvasási sorrendben kérnék Tőletek segítséget! A Krónikák első három kötetével kezdtem ( Őszi alkony, Téli éj, Tavaszi hajnal), majd a Legendákkal folytattam (Ikrek ideje, háborúja, próbája). Fülszöveg alapján a negyedik krónika már egy generációval később folytatja a történetet, kérdésem, hogy van-e valami köztes kötet, amit el kéne olvasnom előtte. Egy teljes olvasási/kronológiai sorrend még szuperebb lenne, hogy az összes előzmény-köztezmény-utózmányt normális sorrendben tudjam olvasni.

Ha volt már, akkor bocsi, de a spoiler-veszélyek miatt nem merek visszaolvasni!

Előre is köszönöm!

 

Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

ZoliBravo írta:

Egy teljes olvasási/kronológiai sorrend még szuperebb lenne, hogy az összes előzmény-köztezmény-utózmányt normális sorrendben tudjam olvasni.!

Szia!
A magyar kötetekhez itt találsz egy időrendi listát:
https://moly.hu/polcok/a-magyar-nyelven … -sorrendje
Az Ikrek-trilógia után szerintem az Új nemzedék / A nyári tűz sárkányai duóval érdemes folytatnod smile

 

Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

Pont erre gondoltam, köszi szépen! Szerintem visszalapozok Huma legendájáig, és onnan haladok majd sorban.  smile

Egy bónuszkérdésem lenne:
A Találkozásokkal érdemes foglalkozni? Ha jól tudom az egy félbehagyott ciklus, így nincs is a polcomon. A kérdés az, hogy különálló történetek alkotják vagy egy darab befejezetlen sztori?

 

Hozzászólás: Dragonlance beszélgető #2

Hehe, már megérte összerakni azt a polcot. big_smile

ZoliBravo írta:

Egy bónuszkérdésem lenne:
A Találkozásokkal érdemes foglalkozni? Ha jól tudom az egy félbehagyott ciklus, így nincs is a polcomon. A kérdés az, hogy különálló történetek alkotják vagy egy darab befejezetlen sztori?

Nem függenek szorosan össze. Persze egymás után következnek kronológiai szempontból, de egyébként önállóan megállják a helyüket. Sajnos a 4. kötet fordítása problémás (a végén mindenképp), de az első kettőt (vagy hármat, ha bírod Kitiarát) jó szívvel ajánlom.